سنگ چینی
سنگ چینی یا همان کرسیتال، توده ای از سنگ آهک یا دولومیتی است که عوامل درونی مانند: درجه حرارات و فشار مجدداً متبلور شده اند به همین دلیل جزئی از سنگهای دگرگونی شناخته شده است. سنگ های چینی در نقاط مختلف جغرافیایی از لحاظ میزان دگرگونی و برخی از ترکیبات شیمیایی متفاوت هستند.
سنگ چینی چیست؟
سنگ چینی از لحاظ مشخصات دورنی و نوع تبلور کریستالی سنگ، معادن مشابه ای ندارند، همانطور که قبلاً گفتیم به دلیل عوامل درونی متفاوت و حتی موقعیت جغرافیایی منابع این نوع سنگ بسیار از یکدیگر متفاوت هستند،کانی اصلی سنگ چینی معمولاٌ تشکیل شده از ماده ای به نام کلسیت است.
خصوصیات فیزیکی سنگ چینی
سنگ چینی دارای کانی های گوناگونی مانند: کوارتز، گرافیت، سیمونیت، پریت، هماتیت و… می باشد. کوارتز در برخی از سنگ های چینی موجود است، به طوری که هر چه میزان کوارتز افزایش یابد سختی سنگ نیز بیشتر می شود.
این سنگ با وزن مخصوص2/7 تن بر مترمکعب است به معنای دیگر هر مترمکعب این سنگ 2تن و 700 کیلوگرم می باشد. درصد جذب آب در سنگ های چینی یا کریستال اغلب به زیر یک درصد هم نمی رسد، این سنگ استحکام و مقاومت متوسطی دارد.
میزان مقاومت این سنگ بین 19 تا 140 مگاپاسکال است، مقاومت فشاری متوسط آن نیز در حدود 110 مگاپاسکال است، مقاومت انعطافی آن بین 6 تا 15 مگاپاسکال و مقاومت کششی آن تقریباً چهار مگاپاسکال است.
رنگبندی سنگ چینی به چه عواملی بستگی دارد؟
سنگ چینی در خالص ترین حالت خود سفید رنگ است و درخشندگی بسیار بالایی دارد هر چه میزان کربن در این نوع سنگ بیشتر باشد درجه بندی خاکستری رنگ سنگ تا مشکی نیز متغیر می باشد. سنگ چینی با رنگ صورتی و قرمز به علت وجود ذرات ریزی مانند: هماتیت و یا منگنز تشکیل می شود که این رنگ ها نیز نسبت به پراکندگی این ذرات درجه بندی می شوند.
رنگ زرد و کرم در سنگ های چینی نیز به علت وجود ذرات لیمونیت است، رنگبندی های سبز نیز اغلب به دلیل وجود کلریت یا سیلیکاتهای دیگر وجود دارند.
کاربرد سنگ چینی در نما و فضای داخلی
کاربرد سنگ چینی از قدیم در ایران رواج داشته است، به این دلیل که خاصیت سنگ های چینی از لحاظ جذب آب و چسبندگی موادی همچون دوغاب مابین سنگ های ساختمانی نظیر تراورتن و گرانیت است بطوریکه نه به اندازۀ تراورتن جذب کننده است و نه مانند گرانیت نچسب می باشد.
این سنگ از لحاظ مقاومت به هوازدگی به طور متوسط، خوب و قابل اعتناست. سنگ های چینی در برخی از معادن از نظر مقاومت و استحکام می توانند با این دو نوع سنگ رقابت کند.
کاربرد سنگ چینی در فضای داخلی
به کارگیری نوع سنگ در فضای داخلی دارای فاکتور های مختلفی است، از مهمترین این فاکتور ها می توان به بحث مُــــــد اشاره کرد، در حال حاضر استفاده از این سنگ مُد نسیت و یکی دیگر از عوامل ممکن است از آن استفاده نشود این است که سنگ های چینی سفید رنگ هستند و دارای رنگ های خنثی می باشد، همچنین دکور داخلی خانه را به آن میزان از گرما و جذابیتی که مد نظر طراح است نمی رساند. با وجود تمامی این موارد بعید نیست در آینده با تولید سنگ چینی از جانب تولید کنندگان با تنوع ابعادی بار دیگر استفاده از آن مُد شود.