سنگ چینی یا کریستال
کریستال یا همان سنگ چینی (توده سنگهای آهکی یا دولومیتی) هستند که در اثر عوامل درونی، نظیر درجه حرارت و فشار، دوباره متبلور شده اند و از این رو جزء سنگهای دگرگون به شمار می روند. سنگ چینی اغلب دارای بلورهای درشت است.
این بلورهای درشت وجه تمایز سنگ چینی با سنگ های کربناتی رسوبی است از نظر ساختمان درونی سنگ و دانه بندی کریستال سنگ، یک معدن با معدن دیگر متفاوت است. کانی اصلی تشکیل دهنده اغلب چینی ها کلسیت است. همچنین سنگهای چینی دارای کانی هایی مانند کوارتز ، گرافیت ، هماتیت ، سیمونیت ، پریت و… نیز هستند.
در بعضی از سنگهای چینی کوارتز وجود دارد که با افزایش آن میزان سختی سنگ زیادتر می شود . اگر سنگ چینی کاملا ً خالص باشد دارای رنگ سفید و درخشندگی است . رنگ خاکستری روشن تا سیاه در این سنگها نشان دهنده وجود مواد کربن دار در آنهاست . رنگهای سبز معمولا توسط کلریت یا سیلیکاتهای دیگر تولید می شوند. رنگ صورتی و قرمز به علت وجود ذرات بسیار ریز پراکنده هماتیت و یا کربنات منگنز و رنگ زرد و کرم بر اثر وجود لیمونیت است . سنگ کریستال ازنا مشهورترین سنگ چینی یا کریستال ایرانی است. سنگ چینی ازنا به سنگ چینی ارباب نیز شناخته می شود
سنگ چینی در نمای خارجی
از سنگ چینی برای نما و فضای خارجی می توان استفاده کرد .از سنگ چینی در نمای اصلی بسیاری از ساختمان های قدیمی به خصوص در مناطق گرمسیر استفاده می شود.چرا که رنگ روشن آن باعث می شود تا گرمای زیادی جذب نما نشود و در مقابل گرمای شدیدبه عنوان محافظ عمل کند
ویژه گی های دیگر این سنگ
- دارای جذب رطوبت بسیار پایین است.
- این نوع سنگ دارای مقاومت بالا در برابر هوازدگی می باشد.
- دارای قیمت پایین و بسیار مناسبی هستند
- تخلخل این سنگ بسیار کم
- چسبندگی سنگ چینی از سنگ گرانیت بهتر بوده ولی در مقایسه با سنگ تراورتن پایین تر است.
استفاده از سنگ چینی برای نمای داخلی و تزئینات متداول نیست اما ممکن است با گذشت زمان استفاده شود
مشخصات سنگ گرانیت
سنگ خارا یا گرانیت (به فرانسوی: granite) گونهای سنگ آذرین درونی است. بافت آن دارای دانههای متوسط تا درشت است و دارای کوارتز (دُرّ کوهی) و فلدسپات، میکا، و پارهای کانیهای دیگر میباشد. بسته به کانیهایِ موجود در سنگ خارا و شیمی آن، این سنگ به رنگهای گوناگونی، از صورتی تا خاکستریِ پررنگ و حتی سیاه، یافت میشود. این سنگ از سنگینترین سنگها با چگالی ۲٫۷۵ گرم بر سانتیمتر مکعب بهشمار میرود. لازم است ذکر شود که واژه گرانیت دارای ریشه لاتین میباشد. سنگ های خارا به راحتی خش برنمیدارند و مقاومت آنها در مقابل حرارت بالا میباشد.