سنگ گرانیت چیست؟
تاریخچه سنگ گرانیت
سنگ خارا یا گرانیت (به فرانسوی: granite) گونهای سنگ آذرین درونی است. بافت آن دارای دانههای متوسط تا درشت است و دارای کوارتز (دُرّ کوهی) و فلدسپات، میکا، و پارهای کانیهای دیگر میباشد. بسته به کانیهایِ موجود در سنگ خارا و شیمی آن، این سنگ به رنگهای گوناگونی، از صورتی تا خاکستریِ پررنگ و حتی سیاه، یافت میشود. این سنگ از سنگینترین سنگها با چگالی ۲٫۷۵ گرم بر سانتیمتر مکعب بهشمار میرود. لازم است ذکر شود که واژه گرانیت دارای ریشه لاتین میباشد.سنگ خارا یکی از محکمترین و سختترین سنگها میباشد. به همین خاطر به عنوان مصالح ساختمانی به صورت گستردهای استفاده میشود. مقاومت این سنگ در مقابل ساییدگی باعث استفاده گسترده از آن در آزمایشگاهها شدهاست. مقاومت و سختی بالای این سنگ این امکان را فراهم میکند که ورقههایی به ضخامت تنها چند میلیمتر از این سنگ ساخت.
رنگ و بافت گرانیت
سنگ خارا سنگی است که از سرد شدن تودههای مذاب شکل گرفتهاست. گرانیت سمبل سختی، مقاومت و دوام است. سنگ خارا به رنگهای سفید، خاکستری، پرتغالی، سبز، مشکی، قرمز و غیره دیده میشوند. گرانیتها نسبت به سنگهای آهکی سختتر اما یکنواخت تر هستند. سنگهایِ خارا به راحتی خش برنمیدارند و مقاومت آنها در مقابل حرارت بالا میباشد.
این سنگها از کشورهای آسیای میانه مانند هندوستان، چین، تایوان و ویتنام خریداری میگردند و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار میباشند. این نوع سنگ شامل ۲ نوع طبیعی ورنگشده میباشد که از انواع آن میتوان به سنگهایی با نام هلویی و نخودی و قرمز رنگ شده، بلک گالکسی، شانسی بلک، کارمن رد، بالتیک براون، مپل رد، جوپارنا، مولتی کالررد ولگابلو، بیداسر قهوهای، بیداسر سبز، باش پارادیسو، تن براون، سیلور پرل … اشاره کرد.از آنجا که سنگ خارا سختی بالایی دارد، هزینه برش و فرآوری آن بیش از سنگهای آهکی میباشد و همچنین دارای طول عمر و دوام بسیار بالاتر از سنگهای آهکی است.
انواع سنگ گرانیت
کاربرد سنگ گرانیت
سنگ گرانیت متداول ترین سنگ ساختمانی است که در صنعت ساختمان سازی کاربرد فراوانی دارد. از این نوع سنگ برای نماکاری ساختمان, سنگفرش, روکابینتی, راه پله ها و… استفاده میشود. گرانیت بهترین گزینه برای پله های ساختمان است زیرا راه پله ها به دلیل رفت و آمد زیاد ساییده و آلوده می شوند, بنابراین باید از سنگی مانند گرانیت برای آنها استفاده نمود زیرا بسیار مقاوم و با دوام هستند
معادن سنگ گرانیت
ایران کشوری ثروتمند از لحاظ دارا بودن معادن سنگ است زیرا انواع سنگ را می توان از معادن موجود در شهرهای مختلف آن استخراج نمود و برای مصارف گوناگون به کار برد. سنگ گرانیت نیز از جمله سنگ هایی است که معادن آن در شهرهایی نظیر خرم دره، بیرجند، همدان، مشهد، نطنز، گیلان، طوس، نهبندان، یزد، زنجان و … یافت می شود. طرح و رنگ سنگ گرانیت هر منطقه با یکدیگر متفاوت است و این یک مزیت بزرگ برای کشور است که آن را از واردات این سنگ بی نیاز می کند.
مزایای سنگ گرانیت
- تنوع طرح و رنگ
- دوام وطول عمر بالا
- قیمت مناسب
- هم خوانی با سایر مصالح
- مقاوم در برابر حرارت
- دوست دار محیط زیست
- مقاوم در برابر آب
- مقاوم در برابر خوردگی، سائیدگی و خراش
معایب سنگ گرانیت
- وزن گرانیت بالاست و استفاده از آن در نما بار مرده بر ساختمان وارد می کند.
- نصب این سنگ به دلیل استفاده از ملات برای چسبندگی، زمان بر است.
- این سنگ عایق حرارتی و صوتی نیست، در نتیجه منجر به هدررفت انرژی در ساختمان می شود.
- چسبندگی گرانیت به ملات ضعیف است ، از این رو با گذشت زمان ممکن است از محل خود جدا شوند.
- قیمت گرانیت در مقایسه با سنگ چینی و تراورتن گران تر است.
قیمت سنگ گرانیت
قیمت سنگ گرانیت در مقایسه با سایر سنگ ها کمی گران تر می باشد زیرا هزینه استخراج و صیقل دادن آن کمی گران است.